• Wysiewamy do gruntu ostatni rzut ogórków i kukurydzy cukrowej, fasolę szparagową, późne odmiany marchwi, buraki ćwikłowe, koper.
  • Wysadzamy rozsady późnych odmian kapusty, pomidorów na jesienny zbiór i do ewentualnego przechowywania przez zimę (patrz „Przechowywanie”), rozsadę cebuli-siedmiolatki (po trzy rośliny co 20 cm, rzędy co 30 cm) oraz rozsadę brukselki.
  • Przerywamy zbyt gęste wschody ogórków (powinny rosnąć co 10 – 15 cm).
  • Możemy jeszcze wysadzać rozsady melona.
  • W sadzie mamy w czerwcu pierwsze plony – truskawki, poziomki i czereśnie. Truskawkom, o ile nie uprawiamy ich na czarnej folii, dobrze robi ściółkowanie między rzędami folią, korą, wiórami, co z jednej strony sprzyja utrzymaniu wilgoci w glebie, a z drugiej – zapobiega gniciu owoców w okresie częstych opadów.
  • Usuwamy na bieżąco nadgniłe owoce truskawek i poziomek, by nie rozprzestrzeniały się zarodniki szarej pleśni.
  • Zbyt wybujałe, wylegające poziomki można wesprzeć konstrukcją z drutu w kształcie litery M (dwa dolne końce wbijamy w ziemię, a roślinę układamy w górnym wgłębieniu).
  • Kontrolujemy, czy taśmy na drzewach, przywiązanych do palików, nie zrobiły się zbyt ciasne.
  • Usuwamy tzw. wilki – pędy na gałęziach drzew, wyrastające pionowo do góry, pod kątem prostym.
  • Skracamy o jedną czwartą zbyt silnie rosnące gałęzie jabłoni.
  • Na jabłoniach i gruszach po tzw. opadzie świętojańskim przerzedzamy zawiązki owoców, jeśli pozostało ich zbyt wiele.

Zasada generalna na jeden owoc powinno przypadać 4050 liści.

  • Na rabaty wysiewamy drugi rzut pachnącego grosiku i smagliczki (np. na klombie po tulipanach).
  • Nadal możemy wysiewać kwiaty dwuletnie: stokrotki, niezapominajki, bratki (zacienić aż do wschodów), naparstnice, malwy i dzwonki. Z bylin wysiewamy: orliki, gipsówkę, złocienie, rudbekię, łubin i dzwonek karpacki.
  • Dzielimy kępy rozchodnika, astra alpejskiego, płomyka szydlastego zwanego też floksem skalnym oraz te rośliny skalne, które już przekwitły.
  • Nawozimy róże. Ścinając kwiaty róż do flakonu należy zawsze zostawić część łodygi, przynajmniej z 2 – 3 liśćmi.
  • Pod koniec czerwca zaczynamy wykopywać cebulki tulipanów.

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content