• W pierwszych dniach można już przystąpić do produkcji rozsad — siejemy do doniczek nasiona poziomek, sałaty masłowej i kruchej, wczesnej kalarepy, selerów.
  • W połowie marca wysiewamy w domu do doniczek nasiona pomidorów i papryki.
  • Pod koniec marca, gdy ziemia rozmarznie, przykrywamy folią perforowaną zagony wysadzonej przed zimą marchwi i pietruszki.
  • Siejemy pod okno inspektowe koper, rzodkiewkę, pikujemy rozsady sałaty.
  • Jeśli nie posadziliśmy jesienią czosnku, można to zrobić teraz, umieszczając ząbki (piętką w dół) na głębokości 2—3 cm. Sadzimy też cebulę dymkę tak, by zeschnięte resztki szczypioru znalazły się tuż pod nawierzchnią ziemi.
  • Wysiewamy wczesne odmiany grochu, dość gęsto w rzędach, co 20 cm.
  • W marcu przystępujemy do cięcia i formowania drzew tak, by cała korona była dobrze przewietrzana i w jej głąb docierały promienie słoneczne.
  • Gdy ziemia dobrze rozmarznie, możemy przystąpić do porządkowania rabat bylinowych w ozdobnej części ogrodu. Dzielimy omiegi, dzielżany, serduszka, liliowce i złocienie rozrywając je na części ręcznie. Natomiast ostróżki, tawułkę, funkię, floksy i nawłoć — dzielimy nożem lub ostrym szpadlem.
  • Nawozimy (najlepiej saletrą amonową) rośliny cebulowe narcyzy, tulipany, szafirki, hiacynty, uważając, by nawozu nie sypać na kiełkujące rośliny, a wyłącznie na ziemię wokół nich. Ziemię po nawożeniu należy lekko wzruszyć.
  • Na rozsadniku można już wysiać nieśmiertelniki, nagietki, łubiny, maki, orliki. Na miejsca stałe — smagliczkę nadmorską, groszek pachnący (po 2 nasiona co 8—10 cm, w rzędach co 30–40 cm).

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content