• W pierwszej dekadzie wysiewamy do gruntu późną marchew (Amager, Perfekcja) na zapasy zimowe, rzodkiewkę.
  • Sadzimy rozsady cebuli (płytko), porów (głęboko, w rowkach, które zasypujemy w miarę wzrostu rośliny).
  • W drugiej dekadzie siejemy do gruntu ogórki, cukinię, dynię, fasolę szparagową i tyczkową, kukurydzę cukrową. Fasoli po wzejściu nie należy obsypywać ziemią, bo to opóźnia plonowanie. Szparagówkę można siać co 2 – 3 tygodnie aż do połowy lipca, by przedłużyć zbiory.
  • Na rozsadniku siejemy wczesną brukselkę i jarmuż.
  • Sadzimy do gruntu selery (nie za głęboko — miejsce, z którego wyrastają liście, musi pozostać nad powierzchnią ziemi).
  • Przerywamy zbyt gęste wschody marchwi, pietruszki, skorzonery (ta ostatnia powinna rosnąć co 5 – 8 cm) i cebuli.
  • W trzeciej dekadzie maja, po przejściu przymrozków, wysadzamy do gruntu rozsady pomidorów, ogórków, cukinii, papryki, kukurydzy cukrowej oraz melonów wraz z całą bryłą ziemi, w której rosły. Zbyt wybiegnięte rozsady sadzimy głębiej. Jeśli pomidory miały długą, wiotką łodygę, można jej dolną część ułożyć poziomo w wykopanym w ziemi rowku, przysypać z góry ziemią, a palik wbić w pewnej odległości od korzenia. Przed wybiciem z doniczki, rozsady nie podlewamy, by zbyt mokra i ciężka ziemia nie rozsypała się. Natomiast po posadzeniu roślinę podlewamy bardzo obficie.
  • W części sadowniczej działki walczymy ze szkodnikami. Opryskujemy jabłonie przeciw parchowi, wycinamy gałązki porażone mączniakiem.
  • Jeśli maj jest suchy, obficie podlewamy drzewa, bo w tym okresie potrzebują najwięcej wody. Odchwaszczamy je i podkarmiamy nawozami.
  • Usuwamy ręcznie nadmiar kwiatów i zawiązków, by drzewa nie owocowały zbyt obficie, bo grozi to przejściem na owocowanie przemienne  – co dwa lata.
  • Tniemy winorośl.
  • Rabatki kwiatowe możemy uzupełnić na początku maja o rwie paszcze, zaś w drugiej połowie miesiąca sadzimy aksamitki, astry, dynie, pelargonie, żeniszek.
  • Na rozsadniku wysiewamy – z myślą o roku przyszłym – dzwonki ogrodowe, niezapominajki, malwy, naparstnice (te trzy ostatnie rośliny można też wysiać od razu na miejsca stałe), z bylin – łubin, orliki, smagliczkę, rudbekię, złocienie.
  • Usuwamy na bieżąco przekwitające kwiaty tulipanów, zostawiając liście, bo wzmacnia to cebule.
  • Wysadzamy do gruntu cebule mieczyków po uprzednim usunięciu łusek średnio na głębokość 10 cm, w rzędach co 25 – 30 centymetrów.
  • Pod koniec maja sadzimy do gruntu karpy dalii, dzieląc zbyt rozrośnięte. Duże karpy sadzimy na usypanych na dnie dołów kopczykach, rozkładając bulwy promieniście. Stare karpy muszą mieć nad pękami 2 cm, a młode 5 cm ziemi.  Usuwamy pędy dziczek (drobne zielone listki) z krzaków róż.  Walczymy z mszycami, stosując Pirimor.

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content