• Na początku listopada można jeszcze zbierać późne odmiany kapusty białej i czerwonej, mniej wrażliwej na mróz.
  • Zbieramy po przemrożeniu brukselkę, którą przechowuje się w dość głębokich dołach (ok. 1 m), przykrytych z wierzchu deskami i słomą lub zadołowaną w chłodnej i wilgotnej piwnicy, oczywiście całe rośliny, bo przechowywane luzem główki szybko więdną i żółkną.
  • Pory można zostawić w gruncie lub zadołować i przykryć słomą albo łętami (łatwiej je wówczas wybierać w zimie).
  • Jarmuż zostawiamy w gruncie, bo przemrożony jest znacznie lepszy. W miarę potrzeby wycinamy dolne liście.
  •  Po przymrozkach, a jeszcze przed zamarznięciem gleby, wykopujemy kilkanaście kępek szczypiorku i przenosimy do chłodnej piwnicy, by w zimie przesadzać je do doniczek lub skrzynek. Umieszczone na kuchennym oknie wyrosną, wzbogacając w witaminy zimowe posiłki.
  • W listopadzie siejemy do gruntu, jeszcze przed zamarznięciem ziemi, marchew (Amsterdamska, Lenka, Nantejska, Pierwszy Zbiór), pietruszkę i koper na wczesny zbiór. Warzywa siejemy późno, by przed zimą nie zdążyły wykiełkować i przykrywamy 1 – 2 -cm warstwą ziemi. Ziemia, którą nasiona przysypujemy, powinna być lekka i nie mieć tendencji do zaskorupiania się. Dobre rezultaty daje wymieszanie ziemi kompostowej z torfem i piaskiem.
  •  Po nastaniu mrozów przykrywamy oknem inspektowym zagonik pietruszki naciowej na zimę. Jeśli takiego nie mamy, można zacząć sadzenie do doniczek lub skrzynek po 2—3 pietruszki korzenne.
  • Zaczynamy wysiewać rzeżuchę na wilgotnej ligninie lub 5-centymetrowej warstwie lekkiej ziemi. Nasiona moczymy przez dwie doby w ciepłej wodzie, a następnie rozprowadzamy na wilgotnym podłożu.
  • Przekopujemy cały ogród, by pozostał na zimę w tzw. ostrej skibie
  • Przygotowujemy rozsadnik.
  • Wykładamy trutki przeciw gryzoniom w rurach drenarskich (by nie dostały się do nich ptaki).
  • Nawozimy drzewa obornikiem lub gotowymi mieszankami mineralnymi.
  • Zabezpieczamy drzewa przed zającami i gryzoniami.
  • Pod koniec grudnia bielimy drzewa.
  • Usypujemy wokół młodych drzew kopczyki.
  • Po wystąpieniu silniejszych przymrozków zabezpieczamy róże, usypujemy wokół nich dość wysokie (20 – 30 cm) kopczyki.
  • Przykrywamy rabaty z bylinami, posadzonymi jesienią.
  • Przykrywamy, po zamarznięciu ziemi, rabaty z roślinami cebulowymi.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content