- Wysiewamy do gruntu rzodkiewkę, którą po nastaniu przymrozków możemy przykryć folią.
- Warto spróbować uprawy sałaty zimowej Nansena. Nasiona wysiewa się na rozsadniku na początku września i po miesiącu pikuje na miejsca stałe, lub w trzeciej dekadzie września sieje od razu do gruntu, w miejscach osłoniętych od wiatru. Po nastaniu mrozów przykrywa się zagon gałęziami iglaków, które należy zdjąć na wiosnę. Dzięki temu mamy własną, bardzo wczesną sałatę.
- Wysiewamy zimowe odmiany szpinaku: Matador, Olbrzym Zimowy. Młode roślinki także należy, po nastaniu mrozów, przykryć.
- Sadzimy karpy rabarbaru.
- Zbieramy i dosuszamy cebulę.
- Przed mrozami zrywamy owoce bądź przenosimy do piwnicy całe krzaki pomidorów.
- Walczymy z chwastami, by nie rozsiały nasion.
- Zimowe jabłka i gruszki zbieramy tuż po pojawieniu się pierwszych zdrowych (nie zaatakowanych przez owocówkę) spadów. Drugim sygnałem, że owoce dojrzały już do zbioru jest łatwe odchodzenie od pędu.
- We wrześniu przygotowujemy glebę pod jesienne sadzenie drzew i krzewów. Nawozimy obornikiem (50—60 kg na 10 m kw.). Dobrze robi wysianie wiosną nawozów zielonych.
- W kwiatowej części działki przystępujemy do sadzenia tulipanów (lubią ziemię żyzną i pulchną), hiacyntów, krokusów, narcyzów lilii (lubią teren dobrze zdrenowany, glebę bardzo żyzną).
- Wykopujemy mieczyki, najpierw odmiany wczesne, a po 2 tygodniach — późne. Bulwy powinny mieć 3—5 cm kawałek łodygi. Po wykopaniu należy bulwy przesuszyć.
- Po zwarzeniu przez mróz części nadziemnej, wykopujemy karpy dalii. Przechowuje się je w skrzynkach. przesypane piaskiem lub suchym torfem.
0 Komentarzy