• Wysiewamy do gruntu rzodkiewkę, którą po nastaniu przymrozków możemy przykryć folią.
  • Warto spróbować uprawy sałaty zimowej Nansena. Nasiona wysiewa się na rozsadniku na początku września i po miesiącu pikuje na miejsca stałe, lub w trzeciej dekadzie września sieje od razu do gruntu, w miejscach osłoniętych od wiatru. Po nastaniu mrozów przykrywa się zagon gałęziami iglaków, które należy zdjąć na wiosnę. Dzięki temu mamy własną, bardzo wczesną sałatę.
Sałata gruntowa masłowa Nansen zimująca
  • Wysiewamy zimowe odmiany szpinaku: Matador, Olbrzym Zimowy. Młode roślinki także należy, po nastaniu mrozów, przykryć.
  • Sadzimy karpy rabarbaru.
  • Zbieramy i dosuszamy cebulę.
  • Przed mrozami zrywamy owoce bądź przenosimy do piwnicy całe krzaki pomidorów.
  • Walczymy z chwastami, by nie rozsiały nasion.
  • Zimowe jabłka i gruszki zbieramy tuż po pojawieniu się pierwszych zdrowych (nie zaatakowanych przez owocówkę) spadów. Drugim sygnałem, że owoce dojrzały już do zbioru jest łatwe odchodzenie od pędu.
  • We wrześniu przygotowujemy glebę pod jesienne sadzenie drzew i krzewów. Nawozimy obornikiem (50—60 kg na 10 m kw.). Dobrze robi wysianie wiosną nawozów zielonych.
  • W kwiatowej części działki przystępujemy do sadzenia tulipanów (lubią ziemię żyzną i pulchną), hiacyntów, krokusów, narcyzów lilii (lubią teren dobrze zdrenowany, glebę bardzo żyzną).
  • Wykopujemy mieczyki, najpierw odmiany wczesne, a po 2 tygodniach — późne. Bulwy powinny mieć 3—5 cm kawałek łodygi. Po wykopaniu należy bulwy przesuszyć.
  • Po zwarzeniu przez mróz części nadziemnej, wykopujemy karpy dalii. Przechowuje się je w skrzynkach. przesypane piaskiem lub suchym torfem.

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content